fredag 2 juni 2017

Teknik på fritids, i skolan och i livet

Om man som förälder envist hävdar att ny teknik bara är jobbigt och störande menar jag att man binder ris för sina egna barns ryggar.
Framtiden är ju som bekant inte fri från teknik, snarare tvärtom. Vi ser på dagens mobiler att de plötsligt används till väldigt mycket mer utöver att ringa med.
Vi vuxna behöver tvärtom bejaka framtidens teknik för att förbereda våra barn, vi behöver inte lära oss allt men vi måste ha ett öppet sinne. Vi får inte fördöma och förbjuda den. Som med allt här i livet åtnjuter man saker med måtta blir det både kul och lärorikt

Livet på internet är inte något som försvinner och vi behöver tillsammans, i skolan och hemmen, lära våra barn att vara källkritiska och hur viktigt det är att klara av den sociala biten online.
Det är vår skyldighet att låta våra barn bli så förberedda som möjligt att hantera de situationer som uppstår för dem i livet som vuxna.

Det som förr var fördelningen mellan industrijobb och tjänstesektorn har nu skiftat plats. Vi har inte så mycket grov industri längre, men vi har desto mer IT-industri. Vi är dessutom bra på det i Sverige så låt dina barn hoppa på tekniktåget rakt in i framtiden. Det är inte säkert att de kommer att arbeta med att skapa program med koder och dataspråk, men det är troligt att tex traktorn på bondgården är helt självgående och styrs med en dator eller kanske med mobilen, bilmekanikern jobbar idag lika mycket med datorn som med skiftnyckeln, hur har hen det om några år?

I skolan försöker vi utbilda barnen att bli goda medborgare och medmänniskor i framtiden. Problemet är att vi inte vet hur framtiden kommer att se ut i detalj, vi vet hur som haver att datorer, internet och IT kommer att vara en stor del av våra liv ett bra tag till.

Så sitt inte i köket där hemma och var nedlåtande över tekniken, jobba med den, var ärlig och säg att du tycker det är svårt men att du förstår hur viktigt det kommer att vara för dina barn i livet. Var den stödjande föräldern som barnen behöver.

Med detta menar jag , till viss del, att om nu kommunen ni bor i har skaffat en dyr och flådig lärplattform där du kan följa ungarnas fritidstid och skolgång så lär dig använda den. Gör som pedagogerna säger och använd den till att ändra tider, läsa pedagogiska planeringar och få kunskap om skolan. Kunskap är makt som du tar med dig när ditt barn behöver dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar