lördag 21 september 2013

frukost på fritids

Denna veckan blev starten på en ny frukostrutin. Vi har i alla år intagit frukost på en av våra avdelningar.  Det har inneburit att vi kvällen innan sett till att allt funnits på plats för morgonen, plus beställningarna varje vecka. För riktigt länge sedan hade vi olika innehåll varje dag, kokt ägg, gröt eller t ex fil och flingor. När barnantalet började öka och vi sa att vi hellre ville äta i stora matsalen med hjälp av kökspersonalen, så kom någon på huvudkontoret på att om vi tidigarelägger frukosten blir det färre barn som äter för de kommer ju senare. Sagt och gjort, inte sjutton blev det så mycket färre barn, de fick bara nya tider. Plötsligt behövde föräldrarna vara på sina arbeten tidigare. Vi fick lösa det med att en extra personal fick komma vid klockan sju. Dessutom fick vi rationalisera så att vi endast haft lite variation på det som serverats. I år när vi drog igång efter sommarlovet märkte vi ganska snart att antalet barn ökat på morgonen. Vi var 25 barn till bords och det finns bara 22 platser så det fick bli extra stolar och personalen fick stå eller sitta vi sidan av med sin filtallrik. Vi pratade med rektorn och hon insåg allvaret. Efter samtal med kökets ledning har vi nu fått möjlighet att äta i matsalen. 
I torsdags var så min första öppning och det var verkligen lyxigt att inte fixa frulle samtidigt som jag svarade i telefon, mötte föräldrar, vinkade med oroliga barn, spelade spel, kollade schema, plockade fram pyssel, hanterade konflikter och lämnade sjuklappar. 
Var det då en dans på rosor? Jo det kändes superbra. Väl nere i matsalen pratade vi om att vi fortfarande ville ha lugn och ro och lite låg samtalston. Alla var eniga om det, men efter en stund var ljudet öronbedövande, det var trots allt över 30 barn och två vuxna som satt vid borden och åt. Vi provade att vara tysta ett par gånger men snart var det högt igen. Vi löser detta nästa vecka. Vi tänker levande ljus och annat mys så blir det nog helt enkelt perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar