tisdag 5 februari 2013

öppet hus

I dagarna tre har vi öppet hus och 26 barn har fått inbjudan och om andra hör talas om det så får de såklart en guidad tur de också när de kommer. Det handlar förstås om de blivande fritids och förskoleklassbarnen.
Idag kom en flicka med sin mamma och pappa för att se hur vi har det. Mamma arbetar inom barnomsorgen och vi känner varandra lite sen tidigare. Under en rundtur berättar jag hur verksamheten är uppbyggd i stora drag och presenterar lokalerna. Vi tar en tur bort till de äldre barnens klassrum och där ser flickan kamrater som gått på hennes förskola förut. De vinkar och jag ser ett leende på hennes läppar. Vi avslutar rundan och gästerna är fulla av intryck, vi tackar varandra och jag hinner precis lagom till mellis.

Det är dock inte så många som kommer, visst, flera har ju syskon hos oss och vet redan hur vi har det och någon har kanske bestämt sig för ett annat alternativ. För alla andra tycker jag det är ett finfint tillfälle att få en bild av hur barnet kommer att få det i den för barnet helt nya verksamheten. 

Inbjudan till öppet hus är starten på vår inskolning av barnen kan man säga, den följs av att vi besöker förskolan och visar vilka vi är som jobbar på fritidshemmet/skolan. 
Barnen kommer till oss några gånger för att bekanta sig med lokaler, och rutiner. Sista gången hämtas de på fritids på deras ordinarie tid.
Strax innan sommarlovet träffar vi föräldrarna på tu man hand och de får en chans att ge oss den information de känner att vi behöver för att allt ska bli så bra som möjligt, detta möte samordnar vi med förskoleklassens lärare. Vi delar då ut information till familjen och sedan förra året får de även en liten saga om hur det kan vara att komma till fritids första dagen efter sommaren. Den var uppskattad och jag har lagt ut den på lektion.se för vem som helst att använda. Här är en länk till inskolningssagan.
Vi känner att de flesta ungarna är rätt så väl förberedda när de kommer till oss efter semestern.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar