onsdag 6 mars 2013

interpellation i riksdagen

Interpellation
2012/13:274 Lärande- och vistelsemiljö på Sveriges fritidshem
av Maria Stenberg (S)
till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Jag har saxat två uttalanden från Björklund

"Fritidshemmet är ett komplement till lågstadiets skolundervisning. Det är i regel några timmar på eftermiddagen, ibland någon timme på morgonen, som barnen är där i väntan på eller efter skolundervisningen."

Vi har många barn som är hos oss från 07.00-16.30, av denna tiden är de förskoleklass eller i skolklass mellan 8.25-12.20, det blir styvt fyra timmar där och fem och en halv timme hos oss. Det stämmer dåligt med Björklunds uttalande.

"Det är inte små barn som går på fritidshem, som i förskolan, utan relativt stora barn. Vi talar om lågstadieåldern: sju, åtta, nio år. Jag vet inte om jag tycker att 20 barn i en skolklass på lågstadiet är jättestort. Där kan man ha olika uppfattningar. Det är ganska vanligt i Sverige. Det är inte förrän det kommer upp i 30 som det är jättestort. Jag har inte bilden att 20 barn skulle vara katastrofalt i en lågstadieklass. Det är samma barn som sedan är kvar på fritis på eftermiddagen. Jag tycker inte att det låter mycket."

Björklund hoppar elegant över de yngsta barnen som är nästan till hundra procent inskrivna på fritidshemmet och det är flera av dem som är fem år när de börjar på hösten. Det verkar dessutom som om att Björklund tror att barnen sitter stilla i bänkarna på eftermiddagen med. Nä nu får Björklund sätta sig i skämshörnan en stund tycker jag.

Detta är ju taget lite ur sitt sammanhang och vill ni går det bra att läsa hela eller se debatten på webbTV här.

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010274&doctype=ip

Jag hittade debatten genom facebookgruppen, fritidspedagogik.se

1 kommentar:

  1. Herrarna Björklund & Co borde jobba en vecka på ett fritidshem innan de delar med sig av sina åsikter om hur det är på ett fritidshem.
    Annars kan de sitta i skämshörnan ganska länge tycker jag.

    Bra inlägg och fin blogg.
    Har just startat en för vårt fritids och kollar runt lite hur andra har gjort.
    Ha det gott!

    SvaraRadera