måndag 20 maj 2013

kläm- och studiedagar på fritids


Idag kollade jag, som vanligt, facebookgruppen Fritidspedagogik.se som drivs av Andréas Nyberg. I ett inlägg idag tar Åsa Anevik upp frågan om att föräldrar inte hör av sig om schemaändringar under klämdagar eller när skolan har studiedag och fritids har verksamhet hela dagen. Hon påpekar att hon ringt hem till dem för att kolla så barnet är tryggt. Då svarar föräldrarna att de glömt höra av sig. Detta är inget nytt problem men eftersom antalet barn på våra fritidshem har ökat i kvadrat så har även detta bekymmer ökat.

Starka känslor väcks hos oss som jobbar på fritidshemmen, vi vill inte att varken vi eller vår verksamhet ska bli negligerad av våra föräldrar. Efter fyra timmar på FB har det kommit upp i över 70 inlägg, kommentarerna visar att vi verkligen försöker få ut informationen om hur viktigt vi tycker det är. Alla medel används, e-post, telefon, sms, samtal, lappar hem, skyltar i kapprummen/dörrar och allt detta flera ggr i god tid innan aktuellt datum. Ändå är bortfallet ibland så stort som 100%, pedagoger förbereder frukost till 12 barn och sedan dyker första barnet upp 09.20!
Flera kommentarer trycker på all den tid vi lägger på att söka information om uteblivna barn och det är verkligen en viktig poäng, det är ju de andra barnens tid som går åt. Vi har även slöseriet med matbeställningar och kökspersonal. Planeringen för dessa dagar skulle se annorlunda ut om rätt antal barn fanns på listorna, det är skillnad på 35 barn och 17,5 barn.

Några har använt rektor som då skickat brev till alla hemmen, detta tror jag kan ha effekt och när den effekten ebbar ut får väl rektor påminna igen och igen... 

På vårt fritids använder vi flera av ovanstående metoder och tycker nog att vi får in tider men väldigt sent, ofta bara några dagar innan. Vi lägger ner ganska mycket tid på att försöka få in tiderna och det hade varit skönt om det gick enklare.

Jag tycker att det inte är för mycket att kräva vanlig hyfs av våra föräldrar i denna fråga. Vi kan hjälpas åt i våra nätverk och tipsa varandra om hur vi kan försöka hålla detta i schack framöver. 
Även om jag lyfter detta problem ska ni föräldrar som hanterar detta rätt inte tro att ni är glömda, det är ni som är kanonbra ;) 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar